nađite što vas zanima

četvrtak, 10. prosinca 2009.

Dana 25.02.2007 god. održano je u Ruščici prvo Pokladno jahanje na kojem je sudjelovalo 50 konja i 2 kočije. Jahači su prolazili cijelim selom pjevajući i zaustavljali se na određenim postajama gdje su se okrjepili. Navečer su se svi okupili na zajedničkoj večeri i druženju u mjesnom domu a podijeljeni su i pehari te medalje za sve učsnike. Na ovaj način Ruščičani su se vratili u daleku prošlost u doba Turaka kada su graničari ( među njima i Ruščičani ) čuvali Savu od upada Turskih pljačkaša. Ova tradicija je nastavljena nakon 30 godina i zasigurno će se održavati svake godine. Na ovoj manifestaciji se okupio veliki broj mještana i gostiju iz drugih krajeva. a otvorio ju je župan Brodsko-posavske županije prof. Šima Đurđević. Nakon svega ovoga skupina entuzijasta i zaljubljenika u konje i konjogojstvo odlučila je osnovati konjogojsku udrugu 05.05.2007 god. sa ciljem poticanja na uzgoj konja i konjogojstva uopće među mještanima a posebno mladima, stvaranja određenih preduvjeta za stalno usavršavanje članova udruge, organiziranja i realiziranja programa kroz održavanje tradiciskih običaja te sudjelovanja na različitim manifestacijama, okupljanja mladih kroz školu jahanja i druge aktivnosti te razvijanje i njegovanje naslijeđa svoga kraja.

Za prvog predsjednika udruge izabran je Ivica Mirković. Do danas u udrugu se uključilo oko 100 članova.

Dana 3.2.2008 konjogojska udruga "Lipicanac" iz Ruščice organizirala je drugo po redu već tradicionalno pokladno jahanje. Sudjelovala su 62 jahača koji su došli iz cijele kontinetalne Hrvatske. Svi su se točno u podne okupili u centru sela uz više stotina gledatelja. Prigodnim riječima su im se obratili predsjednik M.O Marko Kudrić, načelnik općine Klakar Josip Stanić, gradonačelnik grada Slavonskog Broda Mirko Duspara i župan brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji je otvorio ovu iznimnu manifestaciju. Jahači i zaprege su prolazile kroz cijelo selo (koje je ovom prilikom bilo prikladno ukrašeno) te su se zaustavljali uz pjesmu i glazbu na postajama da se okrijepe. Domaćini postaja su bili: Dalibor Žambok, Ivan Bošković, Stjepan Samardžija, predsjednik Ivica Mirković, Stjepan Vuković, Antun i Ivan Mirković i Stjepan Katić, te zaslužuju posebne pohvale jer su se u toj domaćinskoj utakmici tko će biti bolji svi iskazali. Ruščićani su bili dobri domaćini te su gosti izjavili da će dogodine opet doći. Navečer na zajedničkoj večeri podjeljeni su i pehari.

U kategoriji jahača:

  • prva je bila Tena Mak iz Čepina,
  • drugi Marko Sekulić iz Slavonskog Kobaša,
  • treći Alojzije Zdravčević iz Beketinaca,
  • četvrto i peto mjesto su dijelili Josip Vudim i Bruno Kosar iz Svesveta

U kategoriji najmlađeg jahača pehar je dobio Adam Dorić (7 god.) iz Svilaja.

U kategoriji najstarijeg jahača pehar je dobio Franjo Žovin (70 god.) iz Beketinaca.

Dana 22.veljače u Ruščici je održano treće po redu Pokladno jahanje u organizacij K.U. « L i p i c a n c « .

Na jahanju je sudjelovalo 70 jahača sa svojim prekrasnim konjima i pet zaprega a došli su gotovo iz svih dijelova Hrvatske. Na otvaranje ispred obnovljene crkve došli su saborski zastupnici, županijska, gradska i općinska vlast te preko 1500 gledatelja.


U ime domaćina prisutne je pozdravio i poželio dobrodošlicu predsjednik M.O. Marko Kudrić i naglasio da je ovo značajan dan za Ruščicu i najvažniji događaj u Županiji a možda i Hrvatskoj. Prisutne su pozdravili i načelnik općine Josip Stanić, gradonačelnik dr. Mirko Duspara i župan Danijel Marušić a sve je blagoslovio župnik Antun Farkaš.


Poslije otvorenja kolona konjanika i zaprega se kretala ulicama Ruščice gdje su ih dočekivali domaćini i počastili izvrsno pripremljenom hranom i pićem. Domaćini su bili Stjepan Samardžija, Ivica Mirković, Tomislav Lucić, Ivica Lucić i N.K.Posavac.


Sva ova događanja su pratile i ponajbolje muške pjevačke grupe iz Davora, Zadubravlja i D.Bebrine, a u 18 sati je bila zajednička večera , dodjela pehara i priznanja i druženje uz tamburašku glazbu.


U kategoriji « Najbolji jahač « rezultati su bili slijdeći:

  1. mjesto osvojio je Antun Dorić iz Svilaja
  2. mjesto osvojio je Hrvoje Hoćuršćak iz Varaždina
  3. mjesto osvojio je Ivica Milković iz Štitara

Najstariji jahač bio je Franjo Žorin (70 god.), a najmlađi Matija Obrovac ( 4 god.)

Kao atrakcija ove godine se pekao vol na ražnju kojeg su mogli kušati svi posjetitelji.

Nema komentara:

Objavi komentar