nađite što vas zanima

četvrtak, 10. prosinca 2009.

ŽUPA

Povijest župe

U kanonskoj vizitaciji župe Brod 1730. godine u Ruščici se spominju Donja i Gornja Ruščica koje imaju 34 katoličke kuće i 171 osobu sposobnu za ispovijed i 47 bračnih parova, ali se ne spominje kapela. U vizitaciji 1761. godine se kaže da je nedavno sagrađena kapela pod titulom Pohođenja Bl. Dj. Marije, ali se ne može služiti bogoslužje jer nema stvari potrebnih za misu.
U vizitaciji iz 1765. godine se kaže da je u Ruščici nova drvena kapela Sv. Vinka Fererskog i da se misa slavi samo na blagdan Sv. Vinka i da se stvari potrebne za misu donose iz župne crkve.
Nova kapela je podignuta 1802. godine od drveta na temelju od opeke. Ruščičani su često išli u tvrđavsku kapelu i u franjevačku crkvu.


Ruščičani su odlučili sagraditi zidanu kapelu Sv. Vinka i svoj su naum ostvarili 1832. godine. Blagoslovio ju je brodski župnik i arhiđakon Juraj Hartman. Kapela je bila jednobrodna građevina, zidana ciglom i pokrivena crijepom, velika otprilike 15 x 5 metara. S južne strane imala je malu sakristiju a na pročelju je imala zidani zvonik u kojem su bila dva zvona. Ispred kapele stajalo je željezno raspelo na postolju od šupljikava kamena koje je i dan danas na istom mjestu.
U potresu 13. travnja 1964. godine kapela, koju su Ruščičani zvali crkva, je teško stradala i nije preostalo ništa drugo nego je srušiti i sazidati novu crkvu.

Na inicijativu župnika Vida Mihaljeka 1968. godine počela se graditi današnja crkva Rođenja Blažene Djevice Marije koja je bila drugačija od stare crkve, a dimenzije su joj 17 x 10 metara i zvonik visine 12 metara. U unutrašnjosti crkve bila su dva kora , a istočni biva uklonjen po dolasku župnika Željka Pavličića 1974 godine. Istočni zid iza oltara je oslikan i prikazuje Malu Gospu, a oltar je sačinjen od kamena kao i svetohranište.

Budući da crkva nema posebnog stila a građena je u stilu « društvene dvorane » dolaskom novog župnika Antuna Farkaša 2008. godine započinje rekonstrukcija tornja i fasade na crkvi, postavljanje novih klupai te obnova župnog doma.

.

Župnici
Vid Mihaljek ( upravitelj župe 1969-1974 )
Željko Pavličić ( 1974-1981 )
Stjepan Jedani ( 1981-1992 )
Vinko Beraković ( 1992 -2007 )
Antun Farkaš ( 2007 )

Osnivanje župe

Župa je u Katoličkoj crkvi određeno područje kojim upravlja župnik. Župa Ruščica osnovana je kao teritorijalna župa s filijalom Gornja Vrba po dekretu đakovačko-srijemskog biskupa Stjepana Bauerlein 3. rujna 1969. godine i to kao župa ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE u Ruščici, dotadašnjoj filijali Slavonski Brod 1, i to diobom iste župe, danom 8 rujna 1969. godine.

Podaci korišteni iz knjige velečasnog Antuna Devića « Župa Ruščica «.

Dana 16. rujna 2007 god. u Ruščici u Župnoj crkvi za vrijeme euharistijskog slavlja je održan liturgijski obred uvođenja u službu župnika, što ga izrijekom predviđa Zakonik kanonskog prava ( kan. 527 ). Na slavlju su sudjelovali biskup Đakovačko – srijemski mons. Marin Srakić, svećenici suslavitelji, novi župnik Antun Farkaš i župljani.

Nakon kraćeg pozdrava u prepunoj crkvi biskup je prestavio novog župnika i predao mu ključeve župne crkve Ruščice i filijale Gornje Vrbe. Nakon obnove svećenićkih obećanja predstavnici župe pozdravili su novog župnika i zahvalili se biskupu na mudroj i očinskoj skrbi za svoju Crkvu i na novom župniku te mu uručili prikladne darove. Poslije svete mise biskup je blagoslovio novosagrađenu spilju.

Dana 30. rujan 2007 god. po želji župnika Antuna Farkaša i uz podršku župljana u Ruščici u mjesnom domu održano je primanje lokalne vlasti, gospodarstvenika Ruščice, Gornje Vrbe i Slavonskog Broda te prijatelja i kumova župnika iz Zagreba, Splita, Zadra, Rijeke, Dubrovnika itd.. Povod je dolazak u novu župu te prezentacija programa i planova za naredno razdoblje ( crkva, župni dom i sportski centar u Ruščici i crkva u Gornjoj Vrbi ).Od gostiju bili su prisutni: prestavnik Županije gosp.Igor Čizmek, gradonačelnik Slavonskog Broda dr.Mirko Duspara, načelnik Općine G.Vrbe gosp.Niko Pavić, načelnik Općine Klakar gosp.Josip Stanić, predsjednik M.O.Ruščice gosp.Marko Kudrić, gđa.Marija Šola-predsjednica uprave Partner banke, gđa.BrankaOštrić-dopredsjednica uprave Partner banke, gosp.Sandi Šola-predsjednik uprave Karlovačke banke, gosp.Žanetić-član uprave Karlovačke banke, gđa.Žanetić-vižist Holivudske korporacije, gosp.Petar Paštrović-predsjednik uprave PBZ lizinga, gosp.Joško Zavoreo-predsjednik uprave Maraske, gosp. Mate Šarić-zastupnik SONY i JVC za Hrvatsku, gosp. Frane Šarić-zastupnik SAMSUNG-a za Hrvatsku i drugi gospodarski.

Nema komentara:

Objavi komentar