nađite što vas zanima

četvrtak, 10. prosinca 2009.

Ljubitelji šaha Brodsko-posavske županije znaju da je Šahovski klub «Posavac-Festung » iz prigradskog naselja Ruščice kraj Slavonskog Broda, najbolje ustrojen i organiziran klub na ovim prostorima . Da je tako, potvrđuju raznolike aktivnosti i brojni turniri koje priređuju entuzijasti ovog amaterskog kluba, ali zato prema ozbiljnosti i uvjetima prvoligaškog kluba. Od osnivanja kluba 3.9.1998. godine organizirano je 163 turnira, na kojima je nastupilo 3.793 igrača sa šire regije.

Šahovski klub «Posavac-Festung » prvi je utemeljio i pokrenuo Školu šaha u Brodsko-posavskoj županiji i to još 2001. godine. Tako je do danas kroz školu prošlo 60-tak kadeta i kadetkinja, a trenutno školu šaha pohađa 18 kadeta .Školu šaha vodi naš istaknuti šahista – Majstorski kandidat Ivica Kolakovski. Rezultati rada škole primjetni su već duže vrijeme, tako su naši kadeti već pet godina prvaci osnovnih škola Grada i Županije. ŠK ''Posavac-Festung '' je u tri navrata bio domaćin seminara za klupske i županijske šahovske suce .

Naša kadetkinja Tena Kolakovski je proglašena za 2005 godinu kao nadarena sportašica, u šahu. Najbolji kadet za 2005. godinu II. HŠL-Istok, je Adam Talić, također naš perspektivni kadet-junior, nadareni sportašem je proglašen na Brodsko-posavskoj županiji za 2007.godinu junior Ivan Opačak. Pomladak kluba je nastupao na igrama Mladih u Splitu gdje je Sara Jaćimović zauzela 1. mjesto, a Marija Martić bila četvrta.

Klub već pet godina vodi na ljetovanje u Biograd na moru, darovite polaznike škole šaha. 2006. godine pokrenuli smo svoju internet stranicu. Sve vijesti mogu se pratiti na stranici kluba sk-posavac.hr , a do sada je našu stranicu posjetilo 50 tisuća ljubitelja šaha i drugih znatiželjnika. Od aktivnosti, posebno ističemo da već 6 godina klub organizira hodočašće u Međugorje U 2007 godini klub je nastupao kao reprezentacija Hrvatske u Novom Sadu zauzela je 19. mjesto od 24 države.
Prvi sastav seniora se takmiči u 3. HŠL- Istok gdje je zauzeo četvrto mjesto, druga ekipa seniora se takmiči u IV. HŠL-Istok gdje su zauzeli 4. mjesto. Kadeti su završili takmičenje u II HŠL –Istok, na dobrom 7. mjestu, kadetkinje su bile isto sedme, pored kadeta imamo i juniorsku ekipu .
Klub broji najviše registriranih igrača na Brodsko-posavskoj Županiji 42 igrača.U klubu imamo 2 Majstorska Kandidata to su : Ivica Kolakovski i Branko Pekarik, 9 prvokategornika to su :.Mato Opačak, Ivan Opačak, Darko Bajan, Ivan Tomić, Željko Štefančić, Petar Lovrić, Josip Majić, Nikola Matanović i Adam Talić, osam drugokategornika to su : Antun Rakić, Damir Lović, Mijo Šišić, Ivan Opačak jr.,Jozo Kovačević, Jure Ćorluka, Ninoslav Ljubičić, Zvonko Šmuljić, pet trećekategornika to su: Dragan Pavić, Jozo Pišković, Ivan Martić, Miljenko Talić i Berislav Kodžoman, tri četverokategornika to su : Vedran Zmajić, Miljenko Martić, Tena Kolakovski i deset vankategornika to su : Ivan Milec, Stjepan Lovrić, Adam Mehanđija, Sara Jaćimović, Ninoslav Mrvelj, Ivica Martić, Lucija Grgurević, Benjamin Gregurević, Talić Jure, Domenik Jagetić, Ante Pastuović i Ilaja Garić. Najbolji rejtingirani CRO igrač kluba je MK Ivica Kolakovski sa 2103 bodova , na međunarodnoj listi ELO se nalazi sa 2126 boda.
Klub ima odličnu suradnju s Općinom Klakar, i Brodsko-posavskom županijom a surađujemo i sa županijskim udrugama. Članstvo kluba zahvaljuje svima koji pomažu radu kluba, a posebno sponzorima i donatorima, a ističemo: Brodsko-posavsku županiju, općina Klakar i Gornja Vrba, Festung Croatija Osiguranje, Brod Plin, Građevinsko poduzeće Mrki, Hrvatskom Šahovskom Savezu, Brod-Parking, Angro knjigovodstvo usluge, Unikat Atelier –galerija, Turistička agencija Lunatours, Privednoj Banki Zagreb podružnica Sl. Brod , Iligsoft d.o.o., Termonet Zvonki Kovačević, Jadranski Naftovod d.d. Zagreb, Advokat Ante Marić, Viesman, Print Plast, Hvidra Sl. Brod, NK Posavac Ruščica.
Posebno ističemo da klub okuplja i 7 invalida , koji su važni u redovitim aktivnostima u kojima daju veliki doprinos. Kroz protekli period klub je osposobio 7 šahovskih sudaca 2 državna, 3 županijska i 2 klubska šahovska sudca koji danas aktivno sude šahovske mečeve.
Na kraju, klub se ne boji za svoju budućnost, jer polako stiže mladi naraštaj koji je garancija još boljih rezultata.

POSAVCI OSVOJILI SPLIT U ŠAHU

Natjecanje za sudionike državne završnice Bistra,Sportskih igara mladih u Splitu, okupilo je šahiste iz cijele Hrvatske ,velik broj budućih velemajstora. Djevojke i dječaci natjecali su se u svim kategorijama, a naši predstavnici iz Brodsko-posavske županije su zauzeli solidna mjesta. Sara Jaćimović iz ŠK Posavac-Festung Ruščica,u kategoriji kadetkinja (1997.godište) osvojila je prvo mjesto gdje je sve svoje protivnike dotukla do nogu sa 4 boda, za što je dobila pokal i zlatno odličje.
Druga protivnica Marija Martić u kategoriji kadetkinja 1993. godište zuzela je peto mjesto .
Voditelji u Splitu su bili Ivica Kolakovski i Mato Opačak iz Slavonskog Broda.

Poredak 1997. godište (Ž)

1.Jaćimović Sara, Ruščica 4,0
2.Samarđić Nikolina, Rijeka 2,5
3.Sardelić Marina, Blato 1,5
4.Drpić Magdalena, Pučišća 1,0
5.Kokoša Ivana, Molve 1,0

Više informacija na adresi www.sk-posavac.hr

Nema komentara:

Objavi komentar