nađite što vas zanima

četvrtak, 10. prosinca 2009.

Ruščica se nalazi 5 kilometara jugoistočno od Slavonskog Broda, u Brodsko-Posavskoj županiji, u Općini Klakar, uz rijeku Savu a na cesti Slavonski Brod-Donja Bebrina. Kroz središte Ruščice prolazi županijska cesta Slavonski Brod – izlaz na autocestu Zagreb – Lipovac i granični prijelaz sa susjednim državama.

Ime Ruščice se spominje još od 1422. godine u Požeškoj županiji. Spominje se da je Ruščica svojim sredstvima sagradila zidanu kapelu 1832. godine.

Od 1967. god. Ruščica ima svoje groblje, a kasnije i mrtvačnicu. Od 3. rujna 1969. god. osniva se Župa Ruščica sa filijalom Gornja Vrba .

Od 1837. god. u Ruščici se nalazi škola, a danas je to područna škola «Vladimir Nazor« do četvrtog razreda osnovne škole, a uskoro se u Ruščci gradi nova škola do osmog razreda sa jednosmjenskim radom, sportskom dvoranom i pripadajućim sadržajima uz koju se planira i dječji vrtić.

Ruščica je uvijek bila poznata po svojim aktivnostima i naprednim idejama.Tako je bivša Mjesna zajednica Ruščica 1952. godine prva od svih Mjesnih zajednica u sastavu bivše Općine Slavonski Brod samodoprinosom uvela električnu energiju, dok još 1/3 Slavonskog Broda nije imala električnu energiju, a i prije Gornje Vrbe koja je bila preskočena, a bliža je Slavonskom Brodu.

Ruščičani su uvijek bili spremni podnijeti žrtve zbog svoje nacionalne pripadnosti i svoje Hrvatske. Tako su 20.2.1935 godine Ruščičani ( Mirko Milec, Ivan Martić i Stjepan Mirković ) smrtno stradali od velikosrpskih tirana, a od 1991.godine Ruščičani su se uključili kao drgovoljci domovinskog rata u Zbor Narodne Garde (preko 100) , a kasnije u Hrvatsku Vojsku (preko 200), te ratovali diljem cijele Hrvatske gdje god je to bilo potrebno

. U tom Hrvatskoj nametnutom ratu Ruščica je na oltar domovine dala i svoje sinove : Zvonka Mikolčević, Darka Iličić, Ivicu Jerković, Miru Lucić, Luku Štrk i mr. Andriju Mirkovića, a Zvonko Mikolčević je prva žrtva na području Brodsko – Posavske županije


.Danas je Ruščica u sastavu Općine Klakar koju čine ukupno četiri naselja:

1. Ruščica,
2. Gornja Bebrina,
3. Klakar,
4. Donja Bebrina,

koja po popisu stanovništva iz 2001. godine broji 2417 stanovnika, što je prikazano pojedinačno po selima u tablici 1 i na slici 1., a od toga 695 djece i mladih od 0 – 25 godina, što je prikazano u tabeli 2 i slici 2.



Danas u Ruščici djeluju:

- KUD « V e z « ,
- N.K. « P o s a v a c « koji od 1991. godine organizira prvi turnir u Hrvatskoj u čast poginulih branitelja igrača NK «Posavac» pod nazivom « MEMORIJALNI NOGOMETNI TURNIR – ZVONKO MIKOLČEVIĆ «. Zvonko Mikolčević je prvi branitelj koji je poginuo na području Brodsko-Posavske županije. Na turniru sudjeluju prvoligaške i drugoligaške ekipe koje igraju na odličnom igralištu prvoligaškog statusa,
- Športsko – ribolovna udruga « B u ć k a «
- Šahovski klub « P o s a v a c - F e s t u n g «
- Lovno društvo,
- Stolno-teniski klub « P o s a v a c «
- Konjogojska udruga « L i p i c a n a c «

Ruščica ima:

- INA pretovarna stanica,
- Lučko područje – 80 hektara,
- Industrijske zone ( preko 100 hektara )
- Poštu 35208 sa uredom,
- Spomenik svojim poginulim braniteljima,
- Mjesni dom,
- Športsko-rekreacijski centar (košarka, odbojka u pjesku, boćalište, mali
nogomet itd. )
- Groblje sa mrtvačnicom,
- Zološki park obitelji Milec – koji je ujedino i centar za zbrinjavanje različitih životinja. U njemu je oko 70 različitih vrsta životinja, a ukupno ima preko 200 jedinki. Prema rješenju Ministarstva kulture ZOO park obitelji Milec djeluje kao regionalno središte za prihvat i zbrinjavanje ozlijeđenih i zakonom zaštićenih životinja. Ovo je jedini ZOO park u regiji i svakodnevno ga posjećuju mnogobrojne organizirane grupe.

Ruščica ima izgrađenu infrastrukturu: voda, struja, telefon, plin, javna rasvjeta, asfaltirane ceste ( 80% ), a u postupku je izagradnja kanalizacije.

Ruščica ima 75% radničkog i obrtničkog stanovništva (oko 50 obrtnika i poduzeća ).

Nema komentara:

Objavi komentar