nađite što vas zanima

četvrtak, 10. prosinca 2009.

NK"Posavac"


Osnovan je 1948 god. i u redovito natjecanje Nogometnog podsaveza u Slav. Brodu uključen je 1959 god. Članom prve podsavezne lige postao je 1970 god. a 1971. osvojio je kup toga Podsaveza i primio pehar u trajno vlasništvo.
Članom Međuopćinske nogometne lige postao je 1993 god. i natječe se s klubovima s područja Slavonskog Broda, Nove Gradiške i Požege. Sada se momčad natječe u II . Županiskoj ligi u Slavonskom Brodu u Skupini « Centar « . U klubu se uvijek vodilo računa o mladima pa su osnivane škole nogometa, a neki od Ruščičkih nogometaša su završili i u klubovima prve i druge lige.

Od 1991 god. klub organizira memorijalni turnir u čast poginulih branitelja, igrača nogometnog kluba, pod nazivom «Spomen turnir Zvonko Mikolčević«. Zvonko Mikolčević je prvi poginuli branitelj u Brodsko - posavskoj Županiji. Zvonko je smrtno stradao 14. srpnja 1991 godine. A nedugo iza njega poginuo je i Darko Iličić, Ivica Jerković, Miro Lucić a Luka Štrk je nestao i do danas nije pronađen. Svi su oni bili vezani uz nogometni klub posavac i u Ruščici je odlučeno da turnir nikada neće biti ugašen. Nije održan samo ratne 1992 godine, jer je postojala zabrana javnih okupljanja i nakon toga kontinuitet nije nikada prekinut. Ovaj turnir je puno više od nogometa jer ga karakterirzira veliko zajedništvo mještana koji prihvaćaju ovaj turnir kao nešto svoje, kao nešto što duguju svojim poginulim mještanima. Uz klub, u organizacijskom odboru budu predstavnici udruga s područija Ruščice, predsjednik mjesnog odbora i mnogi drugi koji žele pomoći. Ruščićani su zahvalni općini, gradu i županiji koji su prepoznali važnost turnira i tradicionalni su pokrovitelji, te brojnim sponzorima bez kojih organizacija nebi bila moguća. Na turniru igraju najbolji nogometni klubovi , članovi 1. i 2. Hrvatse nogometne lige (Marsonija, Cibalija, Hrvatski Dragovoljac, Kamen Ingrad, Osijek i dr., a iz BiH prvoligaši Žepče i Orašije) na odličnom ( prvoligaškom ) terenu. Uz postojeće igralište načinjeno je i novo za mali nogomet a planairaju se i novi sadržaji i objekti (tribine, travnato malonogometno igralište, košarkaško igralište, odbojka u pjesku, boćalište, viseća kuglana, veliki šah, tenis itd.

13 i 14. srpnja 2008 god. održan je 17. po redu nogometni memorijalni turnir « Zvonko Mikolčević « prva žrtva domovinskog rata u Brodsko-Posavskoj Županiji. Turnir je započeo1991 i svake se godine održava uz sudjelovanje prvoligaških i drugoligaških ekipa iz Hrvatske i BiH. Turnir je jedinstven i jedini u Hrvatskoj a mještani ga doživljavaju kao neotuđivi dio svoje povijesti i tako su sigurni da nikada neće zaboraviti svoje poginule mještane te je zato svake godine sve uspješniji i posjećeniji .
Ove godine su nastupile ekipe: Cibalija iz Vinkovaca, Marsonija iz Slav. Broda, Croatia Sesvete i Orašje iz Orašja-BiH.

Više informacija na adresi www.nk-posavac.hr

Nema komentara:

Objavi komentar